تحلیل ویژگیهای دیداری در عکسهای بهاره بیشه برگزیده هر دو دورهی جشنوارهی «پرسبوک آرت»
- توضیحات
- دسته: تحلیل سایر هنرها
- منتشر شده در 1390-07-19 02:20
در تحلیل پیشرو عکسها بهاره بیشه که عناصر کودکانه از نمادها تا ایماژها در آن گنجانده شده است را با توجه به ویژگیهای دیداری –برگرفته از عناصر پیامی رولان بارت- را بررسی خواهیم کرد
تا بتوان پرواز انگاره هر دو سوی مسیر گفتمانی یعنی گفتهپرداز یا فاعل گفتمانی و گفتهیاب یا مخاطب را در سطح زیباییشناختی دیداری آن تحلیل کرد. در همین زمینه با توجه به عکسهای بهاره بیشه به خصوص دو عکس حاضر –که هر دو در دو دوره از جشنواره آنلاین «پرسبوک آرت» به عنوان بهترین عکس شناخته شدند- میتوان سه ویژگی زبانشناختی، تصویری (آیکونیک و سمبولیک)، روایی را برشمارد تا به ویژگی هنری و زیباییشناختی آن راه یابیم.
ویژگی زبانشناختی:
این ویژگی از طریق کودک، مسیر و اتومبیل انتقال مییابد. اگر هر کدام از اجزای تصویر یا عناصر برشمارده یک دال باشند میتوان مدلول کودکانگی، تصور و اگزجره بودن رویا را به دلیل آهنگ زبانی برای آن متصور شد. اما خوانش تصویری به دریافت این پیام محدود نمیگردد.
ویژگی تصویری:
ویژگی تصویری ویژگی مهمتری است که خود به دو ویژگی آیکونیک و سمبولیک تقسیم میشود. در اینجا آنچه که آیکونیک خوانده میشود به دلیل استفاده از رمزگانی است که موجب کددار شدن تصویر شده است. کودکی که خود را در دو وضعیت هراسانگیز در عکسهای فوق قرار داده مدلول کودکانگیاش را دالی برای مدلول وحشتی عمیق در دل گفتهپرداز (مؤلف) نشان داده است که رویایش بدل به کابوس میشوند. رویایی که اجسام دوستداشتنی او تبدیل به عناصری جاندار و معارض در میآیند. اجسام در مقابل صاحبشان میایستند و کابوسوار او را تعقیب میکنند. این تصویر تفکر عینیگرایی ایدئالیستی را -که معتقد است هیچگونه بیرونی مستقل از انسان قائل نیست- نفی میکند و تعاملاتی بین دو دنیا شکل میگیرد که مبنای حضور نشانه را رقم میزنند و این ویژگی تصویری ویژگی پدیدارشناختی نشانه را سبب میشود.
ویژگی روایی:
همانطور که در ویژگی تصویری به آن اشاره شد اجسام در یک رویا همانطور که در دنیای روزمره بازیچهای برای کودک بودهاند اینبار به عناصری در مقابل او تبدیل شدهاند. همین امر از زندگی سمبلیک به زندگی جسمانهای تبدیل میشوند خود نوعی فرایند روایی –گرمسی- است. روایت این جابهجایی دنیایی که حال آنها کودک را بازیچه قرار خواهند داد. کودکی که چشمانش را بسته و در اوج خیالش گرفتار است خود را در بند میبیند و تنها دوست دارد وضعیت خود و اسباببازیهایش را به سان گذشته بپندارد؛ اما در مسیرِ اسباببازی قرار دارد که او را میخواهد زیر کند یا تصویر –آیکون- گرگ گچی که با جانگرفتن میخواهد به او حمله کند. در همین زمینه کودک بر اساس بافت حسی-ادراکی به کنشپذیر تبدیل و گرفتار میشود.
ویژگی هنری یا زیباییشناختی
پس از بررسی سه حالت فوق حال عناصر را کنار نهاده و کل یکپارچه را در سطح زیباییشناسانه بررسی میکنیم. اگر عناصر خود دالی برای معنایی در دورن محسوب میشوند اینبار کلیت آن هم دلالت خود را خواهد داشت. اینکه عکسهای او دلالت بر هراس دارد. هراسی که شاید دوست داشتنی به نظر برسد اما پرده از فاجعهای از جامعه برمیدارد که هنرمند آن را حس میکند. در ویژگی زیباییشناختی ان باید گفت این فاعل گفتمانی است که هراس اجتماعی دارد که سادهترین و کودکانهترین ابزارهای زندگی ممکن است به ابزاری بر له جامعه عمل کنند. تصویر کودکانه با فرآیند روایی از مرحلهای به مرحله دیگر طی میشود تا رویا به کابوس بدل شود. این امر دلالت بر مدلولی زیباییشناختی دارد و حاصل آن القای این اندیشه است که عکسهای بهاره بیشه ترکیبی هنرمندانه و زیباییشناختی از نگاه به آینده است (پیام هنری). پس در تصاویر او کمال، خلاقیت، جامعه و سلامت در خطر است و نگاه هنری او حکایت از رویایی هر چند زیبا دارد که ممکن است تباه شود.
سه اثر دیگر از بهاره بیشه
دیدگاهها