محمود کشفی پور در عکسهای خود در دو بخش در قطع بزرگ با نام «سوی دیگر» بازی نظربازی را به تصویر در آورده است.[1]
مخاطب در مواجهه با یک تابلوی چند لتهی او پردهای افراشته را مشاهده میکند که در پرداخت با جزئیات کامل تصویر شده است. مخاطب نگاه میکند. دایره نگاه او آنقدر گسترده نیست که بخواهد کل اثر را مشاهده نماید؛ بلکه باید اثر را دنبال کند نگاهش را عریض کند و به قسمتهای مختلف نظر بیاندازد. رسیدن به قسمتهایی که پاهایی از زیر آن مشاهده میشود و دخترانی که از لای پرده مخاطب را نگاه میکنند.
نگاه مخاطب، زاویه دید مخاطب و حتی نوع نگاههای مختلف و متکثری از سوی مخاطب و در سوی دیگر نگاههای مختلفی از آن سوی اثر، از لابهلای پرده وجود دارد. این امر نوع تکثر زاویه دید و نگاه را به وجود آورده است. در یک پیکره تکثر نگاه از هر دو سو را میتوان مورد خوانش قرار داد که جایگاه و مرز سوژه و ابژه بودن را به چالش میکشد. مخاطب در جایگاه تفکر و مواجهه با اثر هنری پیش میرود، نگاه میکند و انتظار دارد جلوههای ابژهها را شناسایی کند. این نگاه و زاویه دید متکثر از سوی مخاطب با یک نگاه متکثر دیگر از سوی دیگر پاسخ داده میشود. گفتهپرداز در اثر هنری، گفتهای را در تعامل با همگفتهپرداز قرار میدهد که حضور خود در جایگاه گفتهپرداز را ممکن است جا به جا کند. اگر مخاطب در مقام همگفتهپرداز میخواهد وارد تعامل شود یا خود را در جایگاه فاعل گفتمانی قرار دهد با یک "آن" مواجه میشود که در اگزیستانس خود به ابژه تبدیل شده است.
زمانی که گفته، گفته پردازهای مختلف -یا عامل های گفته پردازی- خلق میکند و عملا ما با نمایندگان گفتهپرداز در اثر هنری روبهرو میشویم هویت سوژگانی به چالش کشیده میشود که خود در بازی نظربازی یک ابژه شده است. مرز سوژه و ابژه در این مواجهه و تعامل گفتمانی برداشته میشود و نگاه خیره کاراکترهای تصویر جان میگیرند و مخاطب را دنبال میکنند. فارغ از چنین فرم و درونمایهای تکنیک پرداختن به جزئیات و واقعنمایی در تصویر (با به تصویر درآوردن خطها و موجها و چروکهای پارچه، لباس و صورت دختران و کفشهای آنها از زیر پرده)، عریض بودن و چندلتهبودن دو تابلو و جلوگیری از نگاه متمرکز در مقابل تکثر توانسته به موفقیت اثر کمک کند تا اینکه سوی دیگری از نظربازی به وجود آید. مخاطب سوی دیگر را با نگاهش دنبال کند و با آن همراه شود و از سوی دیگر این کاراکترهای تصویر مخاطب را دنبال کنند و به او خیره شوند. بازی نگاه تصویر زیبایی در آثار کشفی پور خلق کرده است.
[1] نمایشگاه عکسهای محمود کشفیپور با نام «سوی دیگر» از 25 تا 30 فروردین 1391 در گالری طراحان آزاد دایر است.
درباره نویسنده :
سوابق تحصیلی: دکتری تئاتر دانشگاه تهران – کارشناس ارشد ادبیات نمایشی با پایاننامه بررسی روابط بینامتنی در سینمای ایران (1390-1370) – مهندس تکنولوژی نساجی با پایاننامه تأثیر مُد در طراحی ماشین آلات.
عرصه فعالیت: مدیرمسئول مجموعة هنری آکادمی هنر / مدرس مقطع کارشناسی ارشد رشته های پژوهش هنر، ارتباط تصویری و تصویرسازی؛ مقطع کارشناسی طراحی لباس / طراح دو دوره سوالات کنکور کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد در رشتههای طراحی لباس، ارتباط تصویری و تصویرسازی / منتقد و پژوهشگر هنر / تهیه کننده تئاتر / نمایشنامه و فیلمنامهنویس / عضو سابق گروه پژوهشی نشانهشناسی هنر خانة هنرمندان ایران / دبیر اجرایی چندین همایش علمی / همکاری با نشریات علمی-پژوهشی (همکاری در مقام داور فصلنامه جستارهای زبانی دانشگاه تربیت مدرس، روایت شناسی انجمن علمی نقد ادبی ایران) و تخصصی (از جمله فارابی و صنعت سینما)
نظریه ها: نظریه بیناجسمی / تئوریزه کردن نظریه بینارسانه در سال 1390 / همکاری با دکتر حمیدرضا شعیری در تئوریزه کردن نظریه ناسرگی 1389
زمینه پژوهش: نشانه شناسی گفتمانی / بینامتنیت / نقد ادبی / جلوههای نمایشی / سینمای آمریکا / فشن آرت / ژانر / سینمای گرایندهاوس / ارتباط تصویری