در دوران پاندمی کرونا، «ناگهان درخت» به مانند اثر دیگر صفی یزدانیان «در دنیای تو ساعت چند است»، فیلمی سراسر زندگی است که روح و فرهنگ گیلان زمین در آن تجلی یافته است. حتی زمانی که داستان فیلم در تهران می گذرد نیز این تعلق زیبایی شناسانه در گالیای هوشنگ ابتهاج - سایه - نمود پیدا می کند. چنان که گویی میدان شهرداری رشت به عنوان مرکز جهان، قرارگاه ابدی فیلم ساز است. درعین حال نماهای ناگهان درخت ارجاعهای مشخصی به فیلم های کلاسیک تاریخ سینما از جمله سینمای اتحاد جماهیر شوروی دارد و گیلان و به خصوص شهر رشت با اتمسفر شگفت انگیزش در بازنمایی این ارجاع ها به کمک فیلم ساز می آید. بدین ترتیب طراحی صحنه و لوکیشن های فیلم به خصوص در گیلان همراه با ترانه های گیلکی، چشم نواز و گوش نواز است.
ادامه مطلب نگاهی به فیلم ناگهان درخت؛ تبلور شاعرانه ی زندگی و مرگ
مجموعه داستان «چال» نوشته علی دهقان، نویسنده و روزنامهنگار توسط نشر پیدایش، به پیشخوان کتابفروشیها آمد. این کتاب تجربه دو دهه (و شاید بیشتر) فعالیت و کار ادبی نویسندهاش است. اما در روایت و مضامین خود، وضعیت شخصی را کنار گذاشته و با شخصیتپردازیهایی فکر شده و در خدمت گرفتن عناصر دقیقی از نگارش داستان، مجموعهای را ایجاد کرده است، که اگرچه از چند داستان تشکیل شده اما ساختاری کلی همه آنها را در بر گرفته است. مجموعه داستان چال از که مولفههایی نظیر حسپردازی، تصویرآمیزی، تخیل و اندیشه برخوردار است، مجموعه از زندگی مردمانی سوژه میگیرد، که میتوان همهشان را نماینده طبقه کارگری جامعه توصیف کرد. نویسنده با روایتها و سیر زمانی داستانهایش، به شکلی که در لایههای پنهاندارنده کار نهفته، از روایت صرف دست میکشد و به نوعی، رنج، مرعوب شدگی، سرخوردگی، امید و ناامیدی را در روان آدمهایی به جستوجو مینشیند، که هرکدام گویی زیستن را در مسیری انبوه از «چال» تجربه میکنند. آدمهایی بیدفاع که زیستن شاید، رنج روانشان را مهیا کرده. با این همه، تیزبینی مولف باعث شده چنین روایتهایی هرگز به سیاهنویسی منجر نشود. «چال» که ازسوی نشر پیدایش در 104 صفحه در قطع جیبی منتشر شده را باید یک واقعگرایی انتقادی دانست.
ادامه مطلب نخستین اثر داستانی علی دهقان منتشر شد زیستن در «چال»
کتاب دیدار با احمد محمود که پوستر فیلم زندگی احمد محمود ساخته بهمن مقصودلو را بر روی جلد خود دارد، با جملهای از استانیسلاوسکی آغاز میشود: اگر مردن نبود، هیچ چیز را یادداشت نمیکردم. مقدمهی کتاب که به قلم سارک، بابک و سیامک محمود (اعطا) نوشته شده است بیانگر دغدغههای این 3 فرزند احمد محمود در انتشار اثری درباره اوست.
ادامه مطلب دیدار با احمد محمود
اینجا بدون من ساخته بهرام توکلی داستان خانوادهای 3 نفره از تهی دستان شهری است که با ظاهری ساده، جزئیات بسیاری از زندگی اجتماعی امروز ایران دارد و مفاهیم را با نگاهی بومی بیان میکند
ادامه مطلب نگاهی به «اینجا بدون من»: شاعرانهای میان رویا و واقعیت
سیدمحمد صدرالغروی
کتاب فلاسفه و موسیقی نوشته آرین رحمانیان، سیری تاریخی بر آرای فلاسفه غرب در مورد موسیقی، از یونان باستان تا قرن بیستم است و مباحث آن در حیطه فلسفه هنر قرار دارد. فلسفه موسیقی مطالعه مسائل بنیادین ماهیت موسیقی و تجربه و احساس ما از موسیقی است.
در فصل اول این کتاب، دیدگاه فلاسفه یونان هم چون افلاطون و ارسطو دربارهی موسیقی آمده و موضوعاتی چون تأثیر فلسفه بر موسیقی و هارمونی افلاک بررسی شده است. افلاطون نخستین فیلسوفی است که به تفصیل درباره موسیقی سخن گفته است. موسیقی در رسالهی جمهور او به عنوان بخشی اصلی در آموزش و پرورش معرفی میشود و قصد آن، ایجاد حس نظم و اعتدال است.
ادامه مطلب معرفی کتاب «فلاسفه و موسیقی» از یونان باستان تا نیچه
شماره ششم از مجموعه تئاتر ایران در گذر زمان در قالب کتاب تماشاخانههای تهران از 1274 تا 1389 منتشر شده است که در آن به بررسی تماشاخانههای دورههای ذکر شده پرداخته و از هنرمندان در هر دوره نام برده و از تصاویر مرتبط با موضوع استفاده شده که فاطمه سلجوقی تهیه عمده عکسها را بر عهده داشته است.
ناصر حبیبیان و محیا آقا حسینی در پژوهشی کاربردی در این کتاب، به تاریخ یک قرن و نیم تئاتر تهران میپردازند و در طی آن، مشکلات عمدهی تئاتر ایران را برجسته و ذکر دقیقی از این مصائب به میان میآورند. این کتاب تاریخ تئاتر نظاممند در تهران را از ابتدا تاکنون در قالب تماشاخانهها بررسی میکند که تمام تماشاخانه ها را از تکیه دولت به عنوان اولین تماشاخانه تا تماشاخانه ایرانشهر به عنوان آخرین تماشاخانه که در سال 1388 تأسیس شده است، دربر میگیرد.
ادامه مطلب معرفی کتاب تماشاخانه های تهران از 1274 تا 1389