«آسمان محبوب» اجرایی ضعیف از تمی مناسب
- توضیحات
- نوشته شده توسط دکتر مجید رحیمی جعفری
- دسته: یادداشت
- منتشر شده در 1389-11-24 07:01
مجید رحیمی جعفری – روز هشتم جشنواره فیلم فجر 23 بهمنماه 1389: آسمان محبوب ساخته داریوش مهرجویی
مهرداد (علی مصفا) فوق تخصص غدد، درست در روزی که با بالاترین رتبه موفق به کسب این درجه، متوجه بیماری لاعلاج خود میشود. او تصمیم بر خودکشی گرفته ولی همه چیز در عالمی دیگر جریان مییابد. مهرداد باید سفری برای کشف و شهود در عالم بی زمان و مکان برزخ داشته باشد تا چشم دلش را با زلالی طبیعت شسته و بازگردد.
او سفری به چند دهه گذشته کرده و سعی بر کمک کردن بر مردم به عنوان یک طبیب دارد اما متوجه میشود دکتری به نام عماد محبوب در آنجا حضور داشته که مردم با تمام وجود به وی علاقه داشتهاند. آنها برای سالگرد دکتر محبوب بارگاهی با کمک مهرداد میسازند. در مقابل مهرداد شخصی به نام عمو قریب (مانی حقیقی) حضور دارد که با داروهای گیاهی به مداوای دیگران از جمله خود مهرداد میپردازد.
پس از برگزاری مراسم سالگرد، دکتر محبوب به خواب یکی از اهالی ده (لیلا حاتمی) میآید و محل رویش گیاه گل کبود که دارویی شفابخش است را مشخص میکند. مهرداد پس از شفا یافتن ترک ده کرده و به یکباره از کمای خودکشی بیدار میشود و غده در سرش از بین رفته است. داستان به این صورت کمی نخنما و کلیشهای است و از همان ابتدا، انتهای آن مشخص، اما نگاه مهرجویی رنگ و لعاب خاصی به آن داده بود که در اجرا عقیم ماند. مفاهیمی که در یادداشت جشنواره نمیگنجد. اجرا کاملا در سطح یک فیلم تلویزیونی بود و اصرار بر اکران آن در سینما و آن هم در بخش مسابقه توهین به مخاطبین جشنواره است. فیلم ارتباط خانوادگی هم از این جنس بود که اساسا مخاطب را اذیت میکرد. اینکه جشنواره را پر از نام کنیم اهمیت ندارد، نام یک جشنواره بر کیفیت فیلمها است که مانا میشود نه انتخاب حجم انبوهی از فیلمها که برخی فاقد ارزش، برخی برای مدیومی دیگر و برخی بنا بر مصلحت اندیشی در بخش اصلی قرار گیرند. این مشکلات عیار فجر را بسیار مخدوش میکند. هیچ گاه مخاطب سینما دوست ندارد در سالن سینما فیلم تلویزیونی ببیند حتی اگر کارگردان آن داریوش مهرجویی باشد چنانکه واکنش منفی آن در سالن رسانهها گواه سخن است.
مفاهیم انسانی، اخلاقی و فلسفی فیلم هم در خدمت فیلمنامه و طرح اصلی داستان نبود و با گنجاندن و اجرای ضعیف آن کارکرد خود را از دست داده بودند. در کنار این شلختگی اجرا بازیگران هم در حد خود ظاهر نشدند تا تازهترین اثر یکی از بهترین کارگردانان سینمای ایران با حجمه انتقادات مواجه شود.
دیدگاهها