یادداشتی بر سریال های ماه رمضان
- توضیحات
- نوشته شده توسط علیرضا طاهرخانی
- دسته: یادداشت
- منتشر شده در 1389-06-23 11:06
تقریبا از سه سال پیش مجموعههای طنز و کمدی کم کم جای خود را به سریالهای اجتماعی دادند و این با پخش سریال نرگس که در ایام تابستان به صورت روتین پخش شد، کلید خورد. تا آنجا که تصمیم و سیاستها بر آن استوار شد که در ماه رمضان نیز سریالهای اجتماعی جایگزین سریالهای کمدی شوند.
این امر با استقبال از سریالهای اغما و میوه ممنوعه به اوج خود رسید و سال بعد با سریال مثل هیچ کس و بعد از آن با سریال پنجمین خورشید در سال 88 ادامه یافت، تا امسال که به خاطر خالی نبودن عریضه سریال نون و ریحون (نون و ریحون جایگزین سریال خانهی بی پرنده شد که همچون به کجا چنین شتابان در سال گذشته قرار بود در ماه رمضان پخش شود) به عنوان تنها سریال کمدی صدا و سیما برای پخش در ماه رمضان در کنار سریالهای جراحت، ملکوت و در مسیر زاینده رود انتخاب شدند.
جراحت بهترین سریال.
مهمترین عامل جذابیت سریال جراحت حضور پر قدرت بازیگران توانا درآن است. بازیگرانی مانند امین تارخ که پس از مجموعهی اغما در ماه رمضان سه سال پیش، اثری از او در تلویزیون ندیده بودیم. تارخ پس از مجموعهها و فیلمهایی که در سالهای قبل در آنها درخشیده بود یکی از بهترین بازیهای چند سال اخیرش را ایفا کرده و موفق شده است شخصیتی با گرههای مختلف را به نمایش بگذارد. از علی عمرانی که یکی از بهترین کارکترهای مجموعه سالهای فعالیتش را خارج از تیپهای تئاتری که از او دیده بودیم، تا محمد عمراتی و آتنه فقیه نصیر که در نقشهای متفاوتی با آنچه از آنها دیده شده بود ظاهر شدند.
بدترینهای جراحت بازیگران جوان آن هستند که بر خلاف بازیگران با تجربه که تمام توان ذهنی و حسی خود را برای نقشهایشان خرج کردند، بی حس و دور از انتظار در سریالی با این کیفیت ظاهر شدند. خصوصا بازیگر نقش دختر که از بازیگر نقش امیر حافظ ظغیفتر بود.
علاوه بر بازیگران و خوب بودن آنها، کارگردانی خوب محمد مهدی عسگر پور را هم نمی توان نادیده گرفت. تاثیر حضور او در انتخاب نوع قابها و دکوپاژ سینماییاش برای سریالی تلویزیونی و روتین، در کنار فیلمنامهی دقیق سعید نعمت اله یکی دیگر از مؤلفههای جذاب سریال به شمار میرود.
اما این جذابیتها مانعی نمیشود که در پربینندهترین ساعت پخش سریالهای رمضان درست پس از لحظهی افطار که مخاطب انتظار دیگری از مجموعههای تلویزیونی دارد (برنامه ی شاد و مفرح) تلخی تلخ ترین سریال رمضان 89 فراموش شود.
در مسیرزاینده رود، همان که انتظار داشتیم.
حسن فتحی با ساخت سریالهای شب دهم، مدار صفر درجه و میوهی ممنوعه شهره است. سریالهایی که در اکثر آنها یک شاخصهی مهم و مشخص وجود دارد. به کارگیری دیالوگهای پی در پی و آهنگین توسط کارکترهای مختلف بنا بر شخصیتی که در تقابل یکدیگر دارند.
اگر کمی از فعالیتهای تلویزیونی فتحی فاصله بگیریم و به فتحی به عنوان کارگردانی سینمایی بنگریم، بعد از ساختن فیلم پستچی سه بار در نمیزند و انتقاد برخی از منتقدین بر سنگین بودن فضا و دیالوگهای به کار رفته در فیلم و در قدم بعد حمایت همان منتقدین از فیلم کیفر که نسبت به فیلم قبلی قابل حضمتر بود، این طبیعی است که فتحی در گام بعدی همچون کیفر به ساده گرفتن دیالوگها (به معنی درک راحت تر برای مخاطب) تأکید کند و اثر بعدیش را بر این منوال بسازد.
دو فرضیه در رابطه با سریال در مسیر زاینده رود می توان بیان کرد.
اول اینکه بر اساس آنچه در بالا گفته شد فتحی تغییر رویه داده است. و دوم، مسئلهای که اصلیترین حاشیهی فیلم را رغم زده است، لهجهی اصفهانی قالب در فیلم. لهجهی اصفهانی موجود در فیلم این امکان را برای فتحی مهیا کرده است که بتواند از لطافت و شیوایی این زبان آهنگین و شیرین استفاده و این گویش را جایگزین دیالوگهای فیلمهای قبلی خود کند.
گذشته از آهنگین بودن یا نبودن سریال یا لهجهی مناسب یا نامناسب اصفهانی، در مسیر زاینده رود با بکارگیری از سوژهای جذاب و بهره بردن از داستانکهای منجسم و به جا در راستای داستان اصلی و کامل کردن شخصیتهای سریال توانسته مخاطب را تا لحظات آخر درگیر خود کند و سریال خوبی از آب در بیاید و نظر مخاطب را جلب کند.
ملکوت، تکرار.
در رابطه با سریال شبکه دو، ملکوت نمی توان نظری داد. تنها اینکه سریالی تکراری با سوژهای تکراری و جلوههای ویژهی نامناسب. با بازی بد بازیگرها و البته کار خوب آهنج در رساندن سریال به پخش.
نون و ریحون، سانسور.
نون و ریحون تنها سریال کمدی رمضان امسال بود که توسط کاگردانی بی سابقه در تلویزیون ساخته شد. سریالی که توسط دو گروه کارگردانی اصلی و دوم تصویربرداری شد. ( کارگردانی گروه اول را موتمن بر عهده داشت و کارگردانی گروه دوم که سکانس های بیرونی را کار میکرده دستیار ایشان بودهاست. )
همزمانی پخش و تصویربرداری باعث شد که گروه متناسب با واکنشهای مخاطبین و مسولین شبکه تغیراتی ناخودآگاه، خودآگاه و بعضا اجباری را در سریال خود ایجاد کنند که این امر روند سریال و پخش آن را چند پاره و به چندین پخش تقسیم کرد.
این تغییرات متنوع و البته زیاد در طول سریال روند خوبی را برای آن محیا نکرد تا بتواند جایگاه خود را در بین سریال های اجتماعی ماه رمضان، در نبود سریال کمدی پر کند.
همزمانی پخش سریال، به عمد یا غیر عمد در قسمتهای پایانی با سریال شبکه اول نیز مزید بر علت شد سریال نون و ریحون دیده نشود و به هر حال زحمتی که بابت ساخت سریال شده دیده نشود .
درگیر شدن سریال نون و ریحون با مسائل حاشیهای در کنار شخصیتی که از فرزاد موتمن سراغ داریم و دیر شدن تولید فیلم عواملی بودند که دست به دست هم دادند تا نتیجهی خوبی در پایان سریال حاصل نشود.
دیدگاهها
ملکوت شاید یک جاهایی خوب بود و یک جاهایی زیاده روی کرده بود در مسایل ماورایی و...