داریوش مهرجویی نامی است که همهی ما میشناسیم. مهرجویی بعد از حدود چهار دهه خلق آثار ماندگار و به یاد ماندنی در سینمای ایران اکنون به چه خوبه که برگشتی رسیده است و حال نقدهایی در پیِ این پرسش شکل میگیرد که این فیلم چه جایگاهی در سینمای ایران و از همه مهمتر چه جایگاهی در پرونده سینمایی مهرجویی دارد؟ اما شاید بهتر است پیش از پرداختن به این نکته، نگاه مجملی به چهار دهه آثار او بیندازیم.
سینمای زن حدود چهار دهه با نام سینماگران زن، پوران درخشنده، تهمینه میلانی و رخشان بنی اعتماد گره خورده است که در میان این فیلمسازان تهمینه میلانی بیشترین دین را به این سینما ادا کرده است. قهرمانان او همواره زنانی بودهاند که در چنگال مردان دیو سیرت اسیر شدهاند، که این فضا در میان آثار رخشان بنی اعتماد و پوران درخشنده به چشم نمیخورد. و اما پوران درخشنده.
ادامه مطلب کسی نمیخواهد باور کند که باغچه دارد میمیرد / نقد فیلمنامه فیلم «هیس! دخترها فریاد نمیزنند»
«گذشته» یک درام خانوادگی و درون کاو از یک نظام خانواده است که در حومهی پاریس زندگی میکنند. خالق جدایی نادر از سیمین و دربارهی الی ... این بار نیز با یک خانوادهی از هم پاشیدهی دیگر به پردهی سینما آمده است. احمد بعد از چهار سال به فرانسه بازگشته تا مراحل طلاقش را با مارین همسر سابقش تمام کند. او با ورود به پاریس متوجه میشود که مارین اکنون با مرد دیگری زندگی میکند. مسائل این خانواده و درگیری ناخواستهی احمد با این مسائل شکل دهندهی ساختمان این درام میشود.
ادامه مطلب گذشته نگذشته است / نگاهی به فیلم گذشته ساخته اصغر فرهادی
برف روی کاجها با یک پرولوگ تقریباً نیم ساعته آغاز میشود که شخصیتهای داستان و روابط آنها را با یکدیگر نشان میدهد. علی و رویا زوج تیپیکالی هستند که یک زندگی معمولی را میگذارند، هر ماه برای خرید ماهیانه به فروشگاه میروند، شاگردهای پیانوی رویا هرروز به صورت مرتب و سر ساعت مشخص برای تحویل درس به خانهی آنها میآیند. همه چیز به آرامی جلو میرود، تا اینکه یک روز رویا با دوست پسر یکی از شاگردانش که چند روز است سر کلاس نمیآید تماس میگیرد و در طی این تماس متوجه میشود که شوهرش علی با شاگردش نسیم ارتباط دارد. از اینجا مسیر داستان تغییر میکند. زندگی رویا به یکباره عوض میشود.
ادامه مطلب برف بهاری در حیاط خانهی ما / نگاهی به فیلم «برف روی کاجها»
مریم (نگار جواهریان) و رضا (شهاب حسینی) زوجی مبتلا به معلولیت ذهنی هستند که در یک کارخانهی داروسازی کار میکنند. آنها فرزندی به نام سهیل دارند که مانند آنها نیست و از بهره هوشی نرمال بهرهمند است. مریم و رضا زندگی شاد و خوشی در کنار یکدیگر دارند. هر روز ساندویچ کتلت میخورند، شبها انیمیشن ماشینها را تماشا میکنند و حتی از سرویس محل کارشان جا میمانند.
ادامه مطلب نگاهی به فیلم حوض نقاشی / نقاشیهای خانهی ما از همه جا زیباتر است!
بغض، روایتگر داستان دو جوان ایرانی مهاجر در ترکیه به نامهای ژاله و حامد است که آرزوهای بزرگی در سر دارند. روایت داستان دو خط سیری به موازات هم را شامل میشود که یک روایت نشان دهندهی روزهای آشنایی آنها با یکدیگراست و روایت دیگر هشت ساعت سرنوشت ساز آنها یعنی اجرای نقشهی سرقت از مغازه ی عموی حامد را بیان میکند. این دو مسیر مکمل یکدیگرند.
ادامه مطلب نگاهی به فیلم بغض / شاید موج نویی با بغض آغاز گردد!
ساخت فیلمهایی نظیر ضد گلوله که تلفیقی از سینمای جنگ و کمدی است، پیش از این هم در فیلمهای لیلی با من است و اخراجی ها دیده شده بود؛ اما هدف این نوشته مقایسه این اثر با آثار مشابه قبلی نیست، بلکه بررسی قابلیتها و ارزشهای خودِ اثر مذکور است.
ادامه مطلب نگاهی به فیلم ضد گلوله / تفاوتی که کلیشه باقی ماند